úterý 10. listopadu 2009

Jídlo 2

..tak je to ještě horší než jsem si myslel 8-). Neodvažuji se pomyslet co dávají do českých párků nebo do sekaný. Věděl jsem, že masa tam bude pomálu, ale že do anglických párečků dávají oči, uši, oháňky, koule, rypáky, mozek a jiný zbytky z vepříků a krav mě šokovalo. A myslím, že nejenom mě.

Zdroj: Lidové noviny

Komik si posvítil na nechutná jídla
9. listopadu 2009

Británií hýbe nová televizní show stanice BBC s názvem „Opravdu nechutné pokrmy Británie“. Svérázný komik Alex Riley si v ní bere na mušku praktiky tamních potravinářských velkovýrobců a prostřednictvím televizních obrazovek vynáší na veřejnost záběry, z nichž se mnohým divákům doslova zvedá žaludek.

Křidýlko nebo stehýnko po britsku? Naneštěstí pro ostrovní potravinářský průmysl začala televizní stanice BBC vysílat nový pořad komika, moderátora a publicisty Alexe Rileyho, který se rozhodl před očima milionů diváků otestovat nejrůznější pokrmy a potravinářské výrobky běžně dostupné na britském trhu. Zaměřil se především na typické levné „hotové“ pokrmy, které mu prý vždy připadaly nechutné a podezřelé, a začal je podrobovat důkladným analýzám, včetně té chemické.

První díly televizního seriálu vyvolaly u britských konzumentů naprosté zděšení, uvádí list The Independent, jenž píše o Rileyho pořadu jako o „atentátu na sto dvaaosmdesát miliard liber ročně vydělávající potravinářský průmysl“.

Nový pořad vyzdvihuje úskalí oblíbené marketingové strategie potravinářských řetězců, jež spočívá v zásobování trhu nespočetným množstvím polotovarů k rychlé přípravě a za nízké ceny. Vedle obecné kritiky potravinářským trhem ovlivněné kultury britského stravování se ovšem Riley pouští i do zábavnějších (a zároveň otřesnějších) praktických ukázek zkoumání původu a obsahu jednotlivých pokrmů. V pořadu na míru vystavěné laboratoři podrobuje jídlo nejrůznějším testům, aby vzápětí upozornil veřejnost na zjevné lži a reklamní triky užívané ze strany výrobců.

V úvodním díle seriálu předvedl Riley divákům průmyslové tajemství v Británii tolik oblíbených obalovaných kuřecích závitků, jež jsou mnozí konzumenti zvyklí jednoduše zakoupit v supermarketu balené jako hotové jídlo, které pak jen krátce ohřejí v mikrovlnné troubě v domnění, že povečeří plnohodnotnou bílkovinnou stravu. Taková domněnka se však v pořadu ukázala jako zcela mylná. Riley krok za krokem představil postup, kterým lze vyrobit legálně prodejný kuřecí závitek v podstatě jen z velkého množství strouhanky, drůbeží kůže a jiných vedlejších živočišných produktů (?!) při obsahu pouhých deseti procent skutečného kuřecího masa. Aby toho nebylo málo, na závěr nijak zvlášť složité procedury ještě předvedl, jak lze za pomoci dobře mířeného odhadu potravinářského „odborníka“ navýšit údaj o podílu kuřecího masa uvedený na přebalu výrobku.

Posvítil si také na běžně prodávané jehněčí ramínko, které má podle výrobců vydržet ve speciálním obalu až dvanáct měsíců mimo chladničku. Pozoruhodný potravinářský výrobek proslul v Británii již dříve, neboť byl distribuován společností světoznámého šéfkuchaře Gordona Ramsayho. Ten však po trpkém zjištění při natáčení vlastního pořadu „Noční můry kuchyně“ na adresu kvalit výrobku prohlásil, že nejde jen o zajíce v pytli, ale přímo o „kus ho..a v pytli“. Později dodal, že s výrobní společností odmítá nadále spolupracovat.

video zde:

Žádné komentáře: