úterý 17. května 2016

Domácí tichý PC

Jak postavit "tiché" PC

Jelikož jsem celý rok poslouchal funění mého přehřátého notebooku, řekl jsem si, že jestli příště bude něco stát na mém stole, bude to tiché! Naprosto tiché, neslyšné a malé. Po dlouhé úvaze jestli notebook nebo nové PC, jsem došel k závěru, že za stejné peníze budu mít vždy větší výkon. 






Upgrade 2021/22

Počítač pořád šlapal jak hodiny, ale bylo vidět, že s přibývajícími upgrady software nestíhá grafiku v Photoshopu. Po hóódně dlouhém rozmyšlení a přečtení recenzí, jsem šel do INTELU a ne do AMD. Momentálně je o něco cenově lepší v poměru cena/výkon. Hlavně se mi jedná o spolehlivost a tu předchozí sestava naplnila na 100%. Takže krátce: Procesor i5-12600 /benchmark 21752/, což je tedy hukot!! Deska spolehlivá mrňavá ITX ASUS ROG STRIX B660-I a paměť 16GB DDR5 /Kingston FURY 16GB DDR5 4800MHz/ zatím v jednom slotu. Samozřejmě jsem koupil nový chladič NOCTUA NH-L9i-17xxx Chromax. black.  2x Disky SSD 1TB Crucial a rychlý disk do slotu  WD green 480GB. Jediné co je problém je grafická karta, která byla ošizená už v původní sestavě. Takže ano, je tam původní jebka GTX750 Ti.  Normální grafická karta se v této době nedá koupit, neuvěřitelné. Tak alespoň mám čas na další upgrade. Co se týká ticha a rychlosti, opět super, procesor hřeje o něco více než předchozí, ale NOCTUA, ho pohodlně uchladí. Takže hluk, spíše ticho je stejné. Za to rychlost je opravdu znát. RAKETA! Při editace velkých souborů v PS, jsou všechny operace bleskurychlé. Takže domácí PC je opět na stole, v té samé mrňavé skříni, je tichý a výkonově na práci skvělý!  

Jo a upgradoval jsem i monitor, na skvělý HP U28 4K HDR Monitor





Původní sestava 2016


Takže čím začít?

Procesor - srdce stroje

Vybral jsem podle mého názoru cena/výkon Intel Core i5-6500. Benchmark ukazoval hodnotu 7035 a cena výkon byla lepší než procesory i7. Uvažoval jsem i o AMD, ale asi bych to neuchladil. Max. TDP je v mém případě 65W a u AMD FX-8350 - 125W. Takže Intel. Ještě jsem srovnával výkon s novými notebookama, ale i5-6200U má benchmark "jen" 3919 a lepší i5-6300HQ - 5764. Takže desktopový procesor se mi z tohoto hlediska jevil jako výhodnější.

Chladič - co není slyšet

Zde jsem vybíral na základě recenzí. Něco na Silentpcreview a něco jsem vygůglil. Protože jsem byl lehce limitován výškou budoucí skříně, zvolil jsem chladič NOCTUA NH-L9i. A ten mě docela dostal. Nejenže o něm opravdu nevím, ale to balení! Krabička, pytlíček a kovový samolepící odznak na case. Náádhera. 8-)  

Deska - přímo mateřská

PC měl být malý, aby se mi vešel na stůl. Doba, kdy jsem měl půlmetrovou case(věž) kdesi u nohou pod stolem je dávno pryč a já chtěl něco na stůl. Proto jsem musel zvolit "malou" desku. Nejmenší rozměr je Mini-ITX a já si vybral úplnou novinku ASUS B150I PRO GAMING/WIFI/AURA. Mimo to, že svítí a bliká (to jsem hned vypnul) má podporu nejnovějších pamětí DDR4 a integrovanou wi-fi s anténou. Podrobnosti zde.  
Pro technické nadšence: Výkonná základní herní deska pro procesory Intel 6. generace - Skylake pro socket Intel®1151 s čipovou sadou Intel® B150; ASUS SupremeFX 8kanalový, uživatelské rozhraní UEFI BIOS, digitální systém napájení DIGI+ VRM, inovativní Al Suite 3; pro procesory Intel Core i7/i5/i3/ Pentium/ Celeron; Bluetooth 4.1, Wi-Fi 2x2 MU-MIMO, grafická karta Intel® HD Graphics s rozlišením až 4096 x 2160 @ 24 Hz, sloty: 1x PCIe 3.0/2.0 x16, 1 x M.2 Socket 3, 4 x SATA 6Gb/s, Anti surge GLAN, 5 x USB 3.0/2.0, 4 x USB 2.0/1.1, USB-C, DVI, HDMI, LAN, PS/2, S/PDIF, 6x audio, paměť: 4x DIMM až 64 GB DDR4 2133 MHz; formát mITX

Pamět - rychlost nade vše

Tak zde vyhrála rychlost a já osadil stroj zatím jednou sadou (později přidám) Crucial DDR4 8GB 2400Mhz SPortLT.

Disk - pevný, ale tichý SSD

Tak zde zatím nevím, jestli jsem udělal dobře. Nakonec jsem si vybral dva SSD disky Crucial BX 200 - 2x 240GB. Co jsem mohl, uložil jsem na přenosný terabajtový disk, zbytek do různých cloudů, ale už teď vím, že je to bude málo. Bohužel tohle je jediná Achillova pata a může za to můj přístup, že jsem nechtěl nic, co by bzučelo. Takže oba SSD disky jsou samozřejmě bezhlučné a počítám s tím, že cena SSD disků bude klesat, abych v budoucnu koupil nějaký větší. Co ovšem mohu jen a jen vyzdvihnout je rychlost přístupu k datům . Aplikace nabíhají sprintem a PC při zapnutí také. Takže zatím naprostá spokojenost.

Grafika - tichá a pro práci

Trochu jsem šetřil, a zase hledal "tichou" grafiku. Ano, možná jsem měl připlatit dvoutisícovku a zvolit nějakou GTX960, ale jak říkám, někde se prostě musí škrtat. PC je prioritně na práci ve 2D grafice. Hry jsem přestal hrát s posledním Doomem (prej teď je nějaký nový) takže kartu jsem hledal podle "ticha". Dle recenzí na CZC jsem zvolil GIGABYTE GTX750 Ti Ultra Durable 2 2GB. Trochu jsem se utěšoval, že to není až taková "jebka" a měl jsem pravdu. Stíhá dokonce i hry, teď jsem zkusil Forzu a velká krása. A hlavně, velký větrák je opět neslyšný.
Podrobnosti: Herní grafická karta nižší střední třídy s čipem NVIDIA GeForce GTX 750 Ti, 640 CUDA, frekvence čipu 1020 MHz (Boost 1085 MHz), 2 GB GDDR5 paměti s frekvencí 5400 MHz efektivně, 128bitové rozhraní, podpora DirectX 12, PhysX, 2x DVI, 2x HDMI, vysoce kvalitní Ultra Durable 2 komponenty a výkonný systém chlazení, PCI-E 3.0 x16 rozhraní.

Skříňka - trpasličí 

Ne, tak mrňavé jsou jenom NUCi od Intelu. Původně jsem měl vyhlídnutou Fractal design Core500, ale zjistil jsem, že je pořád ještě moc velká. A tak vyhrál COOLER MASTER ELITE 110. Černá děrovaná plechovka se svítícím tlačítkem. Že je tichá jsem věděl s recenzí, a že chlazení je OK, taky. Vpředu je neslyšný velký ventilátor a protože je to samá díra, větrání na principu tunelu funguje skvěle. A dokonce je opravdu "malá" .
Podrobnosti: CoolerMaster Elite 110 je ultra kompaktní počítačová skříň. Skříň podporuje tichý a efektivní PSU v plné velikosti. Nabízí dostatek prostoru pro grafické karty s délkou 210mm a instalovat lze chladič procesoru s výškou až 76mm.Skříň disponuje třemi interními 3.5" pozicemi určenými pro instalaci klasických pevných disků. Instalovat lze i kompaktní 2.5“ SSD disky, které lze osadit až tři při instalaci pouze jednoho klasického 3.5“ disku. Na předním panelu se nachází dva USB 3.0, včetně audio portů. Skříň také disponuje dvěma rozšiřujícími sloty pro karty PCI, AGP nebo PCI-e. Skříň je osazena předním 120 mm ventilátorem a v boční části najdete prostor pro instalaci dvou ventilátor rozměrů 80x15 mm. Rozměry skříně činí 260 x 208 x 280 mm. Vnitřek lze osadit základní deskou typu Mini ITX. Tento model je dodáván bez napájecího zdroje a díky tomu si lze vybrat napájecí ATX PS2 zdroj, podle Vašich představ.


Zdroj - a to je konec přátelé

Po přečtení asi tisíc recenzí  jsem zvolil drahý (tfuj) ale naprosto tichý Be quiet! Pure Power 9 CM 500W. A udělal jsem dobře! Opět zdroj je neslyšný, kabeláž nádherně zpracovaná. Výkonově je naprosto dostačující a opět balení je parádní.
Výjimečně tichý a velmi výkonný zdroj Pure Power 9 CM nabízí 500W výkon, neopakovatelnou spolehlivost a je také nejlepší ve své třídě s účinností 80PLUS Silver (až 91%), 400 W, 2x 12V dráhy, konektory 2x Molex, 5x SATA, 2x PCI-E (6+2 pin), 1x konektor napájení diskové mechaniky a 4+4 pin napájení CPU. Optimalizovaný větrák o velikosti 120 mm umí být opravdu zticha.

Shrnutí

Tak a teď finální verdikt. No, jelikož jsem výběrem komponentů a čtením recenzí strávil docela dost času, nemohu se nepochválit 8-) . Priority byly dodrženy. Sestava je tichá, až neslyšná. Case je taková drobná kostka vedle monitoru a celkově je PC výkonné. Takže pokud byste chtěli "tichý" PC, tohle je cesta, jakou mohu doporučit. Cenu si zjistíte na CZC, ale nepřekročila 20tis, což bych u ntb nikdy nedosáhl.



Veselá příhoda z natáčení

Měl jsem obrovský problém s připojením na internet pomocí kabelu. Nakonec se ukázalo, že je vadný úplně nový datový kabel, který předchozí technik vlastnoručně vyrobil. Po celém dni hledání chyby, kdy se PC občasně připojil a občasně vypadl, přišel technik č.2 a kabel vyměnil a bylo po problému. A ta příhoda? No chlapec nemohl najít můj stolní počítač, i když se díval pod stůl, nic tam nebylo a tu bezhlučnou svítící kostku na stole považoval za "subwoofer". Tak to mě pobavilo.

Update: 06/2016 - tak paměť posílena na 16GB, to opravdu chtělo! PC je pořád tiché, nabíhání rychlé a vše šlape, jak má.

Update: 11/2019
Aktuality žádné. Je to k neuvěření, vše šlape jak hodinky. Námět pro zlepšení, uvažuji o navýšení paměti na 32GB. Možná bych mohl vyměnit procesor a desku a tím i větrák za něco novějšího. Dívám se teď na AMD, kde poměr cena/výkon je velmi dobrý. Ale zatím ta potřeba nevyvstala. Možná větší SSD disk, jsou už přeci jen levnější. Tak uvidíme. Do paměti půjdu určitě ihned. Ostatní třeba až v létě.

3 komentáře:

Reddy řekl(a)...

Zdravím, nemate prosím, nejaké novinky?
Uvazujem, že si postavím po dlhej dobe vlastný komp a tento link mám uložený už tri roky. 😎

Ďakujem, zdraví Reddy

Reddy řekl(a)...

Zdravím, nemate prosím, nejaké novinky?
Uvazujem, že si postavím po dlhej dobe vlastný komp a tento link mám uložený už tri roky. 😎

Ďakujem, zdraví Reddy

Unknown řekl(a)...

Aktuality žádné. Je to k neuvěření, vše šlape jak hodinky. Námět pro zlepšení, uvažuji o navýšení paměti na 32GB. Možná bych mohl vyměnit procesor a desku a tím i větrák za něco novějšího. Dívám se teď na AMD, kde poměr cena/výkon je velmi dobrý. Ale zatím ta potřeba nevyvstala. Možná větší SSD disk, jsou už přeci jen levnější. Tak uvidíme. Do paměti půjdu určitě ihned. Ostatní třeba až v létě.