pátek 26. září 2008

Salát Nicoise

Název proslulého salátu z francouzského Azurového pobřeží se vyslovuje [nykoaz]. Kromě zeleniny v něm musí být natvrdo vařená vejce a tuňák. Nejlíp chutná stylově s bílou francouzskou bagetou, ovšem existuje i verze italská, jak ji dělá Jamie Oliver. Tak tu Vám prozradím příště.

Salát Nicoise (v mojí úpravě)
Tento salát doporučuji, všem milovníkům ledového salátu, oliv a olivového oleje.

Co je potřeba:
500 g brambor (typ A)
250 g fazolových lusků (čerstvých nebo zmražených) .... nemám rád ty zelený flusbony, takže používám normálně fazole v pixle, buď červené nebo bílé, luxusní jsou máslové z Delvity.
200g konzervovaného tuňáka v olivovém oleji (osvědčil se mi z Globusu od HAMÉ)
4 vejce
1 ledový salát, rozdělený na listy
hrst černých oliv

Zálivka:
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa ...používám 1 lžíci balsamikového octa.
1 lžíci hrubozrnné, nejlépe dijonské hořčice
1 vrchovatou lžíci majonézy

Kompletace:
Ručně natrhat ledový salát, brambory uvařit ve slupce, otevřít pixlu fazolí, propláchnout fazole vodou. Zkompletujte brambory a fazole a v hrnci je dobře promíchejte s dresinkem. Asi dvě lžíce dresinku si ponechte stranou. Salátovou mísu vyložte listy salátu, doprostřed navršte brambory a fazole, navrch rozdrobte tuňáka a přidejte oloupaná a rozpůlená vajíčka, lehce namelte pepř. Posypte olivami a vše pokapejte zbylým dresinkem. Další varianta je nechat dresing pouze až na jednotlivé porce, salát vám déle vydrží, ale to se nestane 8-)).


Žádné komentáře: