čtvrtek 5. února 2009

Krize

Včera jsem dostal mailem pěkný spam, ale zjistil jse, že ho klidně pošlu dál a dokonce ho zveřejním na svém blogu. Tak radikální názory od ekonoma, jsem totiž už dlouho nečetl. A kdože mě to zaujal? Ekonom Tomáš Sedláček, který se vými názory i vizáží byl roku 2006 na americké univerzitě Yale vybrán mezi pět nejnadanějších mladých ekonomů světa. Mimo jiné je členem NERVU. Veškeré články najdete na www.ihned.cz a já jen vybírám pár názorů:

  • Makáme od rána do večera v práci, kterou nemáme rádi, abychom si koupili věci, které nepotřebujeme. To je citát z Klubu rváčů.
  • My jsme uspokojení z konzumu vytěžili do mrtě, tam už není ani kapka. Jít v tom dál, to je, jako bychom chtěli nacpanému člověku udělat radost tím, že mu nacpeme ještě jeden steak do pusy. Přitom si jenom potřebuje odpočinout. Trpíme nedostatkem dostatku. Všechno máme, po ničem netoužíme. A kde umře touha, umře i naplnění.
  • Pokud se máme skutečně vyléčit z krize, tak to chce celospolečenskou změnu. Přestat se přecpávat.
  • Pokud chcete, aby vám chutnalo jídlo, musíte mít hlad. Jenže naše společnost řeší problémy sytých. Jak pohostíte sytého? Vymýšlíte drahá jídla z nudy, kančí na dančím a tak...
  • Bavíme-li se jen o Česku, tak za posledních dvacet let jsme nepředstavitelně zbohatli a nezabije nás ani mírný pokles. Kdo si v roce 1989 uměl představit, že pojedeme do Německa nebo do Skandinávie, aniž bychom s sebou museli vézt batoh plný konzerv? Že půjdeme na Západě do restaurace, že nebude problém lyžovat v Rakousku? A přitom bude lidem zatěžko platit třicet korun u doktora.

To byla doba, než na to někdo přišel...
tejden vám to už melduju, že jsme bohatí a nic nepotřebujem..8-).....ano ve srovnání s fotkama lidiček z Etiopie, které jsem zveřejnil včera, jsme opravdu bohatí, jsme ale opravdu štastní?

Žádné komentáře: