Recept:
Chléb kváskový ( rozpis na cca 500g mouky)
- 300g žitného kvásku - řidší
- poměr mouky je hmotnost kvásku +150g mouky navíc= Celkem tedy 450g mouky (žitná celozrnná + bio špaldova)
- 1,5 -2 lžičky soli
- voda nebo podmásli - 250-300ml nebo můžete ve vodě rozmíchat 2 lžíce kysané smatany
- koření 2 lžičky (anýz, kmín- nebo namíchané od prodejce koření)
- semínka - slunečnicová, dýňová, sezamová
- 1-2 lžíce olivového oleje (nemusí být)
Do mísy nalijeme kvásek, pak se přisypají prosité mouky a začneme zpracovávat těsto. Pomalu přiléváme tekutinu a olej. Těsto vypracovávám robotem na 1 stupeň (hák) a postupně přidáváme tekutinu. Těsto by nemělo být husté. Déle přidáme ostatní přísady a nezapomeneme na sůl!! Těsto nesmí být velmi řídké a hlavně ne tuhé. Špatně a dlouho kyne, přeci jen má kvásek menší sílu než droždí.
Těsto vyndáme (jde to špatně, pomůže mouka) a dále zpracujeme na vále s moukou. Přehýbáme. Stačí chvíli abychom jen vytvarovali základní tvar, který se vejde do ošatky nebo do formy. Zpracované těsto přendáme do formy s pečícím papírem a necháme kynout v teple, alespoň 4-5 hodin.
Potom potřeme vodou a posypeme slunečnicí a sezamem.
Těsto vyndáme (jde to špatně, pomůže mouka) a dále zpracujeme na vále s moukou. Přehýbáme. Stačí chvíli abychom jen vytvarovali základní tvar, který se vejde do ošatky nebo do formy. Zpracované těsto přendáme do formy s pečícím papírem a necháme kynout v teple, alespoň 4-5 hodin.
Potom potřeme vodou a posypeme slunečnicí a sezamem.
Vlastní pečení. Roztopíme horkovzdušnou troubu na 230 °C, do mističky na dno trouby doporučuji vodu, chléb bude vláčný. Chléb při této teplotě peču cca 10 minut, potom stáhnu na 190 °C a dopékám. Těsně před upečením potřu kůrku vodou (cca 5 min před vytažením). Celkově jsem chléb jsem 45 minut.
Galerie
![]() |
Míchání na 1.stupeň všech surovin |
![]() |
Vymíchané těsto připraveno k 1. kynutí v míse |
![]() |
Druhé kynutí, tentokrát už v pečící nádobě |
![]() |
Chléb po upečení ( 45 - 50 min) |
![]() |
Hotový chléb |
Žádné komentáře:
Okomentovat