pondělí 12. ledna 2009

Vychytávky v Google






O tom, že vyhledávač Google všichni znáte a také někdy používáte, není pochyb. Znáte ale všechny vychytávky, kterými vám Google může v novém roce usnadnit každodenní život? Chcete si snadno a rychle všechno spočítat nebo přepočítat, najít něco v určité lokalitě, překonat jazykovou bariéru či vyhledávat ještě rychleji než doposud? Inspirujte se našimi tipy a šetřete svůj čas.


I. tip: Využívejte všechny funkce vyhledávače: čísla, měny, míry...

Musíte přepočítávat koruny na eura, nebo naopak? Nebo potřebujete narychlo spočítat váš rozpočet? Nebo vám není jasné, kolik vám toho váš zahraniční dodavatel vlastně nabízí?

·Kalkulačka

Napište vzorec a Google vám to spočítá – od jednoduchého sčítání až po podstatně složitější výpočty.

· Převodník měn

Například můžete zadat "£10 v €" nebo "£10 v eurech" a "10 korun v dolarech" atd. a zobrazí se vám aktuální přepočet.

· Převodník měrných jednotek

II. tip: Překonejte jazykovou bariéru s Překladačem Google

Kolega vám poslal skvělou webovou stránku v italštině, francouzštině, angličtině nebo němčině (nebo v úplně jiném jazyce) a vy právě tímto jazykem vůbec nemluvíte? Nebo jste dostali vánoční přání od kamaráda ze Švédska a vůbec netušíte, co vám popřál? Chtěli jste napsat zajímavý novoroční vzkaz v různých jazycích, ale nevěděli jste, jak na to? Využijte Překladač Google, který umožňuje strojový překlad z 30 do 30 jazyků.

Překladač Google

Překlad celé webové stránky

Přeložit si můžete nechat dokonce i celou stránku. Přímo ve výsledcích vyhledávání je u linku v cizím jazyce možnost "Přeložit tuto stránku". Klikněte na tento odkaz a dostanete okamžitý výsledek.

III. tip: Nechte se vyhledávačem navigovat

Firmu, restauraci, hotel atd. můžete vyhledat v rámci "jednoho boxu" (local-one-box), který vám nabídne přehledný seznam názvů, adres, obrázek umístění na mapě (označení "špendlíkem"), a dokonce i recenzi daného místa od jiných uživatelů. A samozřejmě, pokud vám např. večeře ve vyhledané restauraci chutnala, i vy se můžete podělit o svůj názor a napsat komentář. Stačí kliknout na odkaz "Přidat názor".

Firma / obchod v Olomouci

Restaurace v Brně

IV. Tip - Kouzelné +/-

Kupříkladu hledám zámek (ale mám namysli visací), napíšu do googlu heslo "zámek". Ale co to? Google najde samé odkazy směřující na památkové objekty, což zrovna nepotřebuji. Npíšu tedy za slovo zámek znak "+ visací", použití znaku "+" říkáme googlu, že má vyhledávat všechny odkazy směřující na zámek, ale musí se na stránce vyskytovat i slovo "vysací". Výsledná syntaxe tedy bude vypadat takhle: zámek +visací. Podobné je to se znakem "-". Používá se stejně jako "+" s tím rozdílem, že kdybysme ho použili u našeho vysacího zámku místo plusu, řekli bysme tím Googlu, že má hledat výsledky obsahující slovo zámek, ale neobshující slovo vysací.

Další tipy: http://ttgoogle.blogspot.com/


Žádné komentáře: